14 gün içinde cayma hakkı kalktı mı?
E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne uzatılması 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. Cayma hakkının kullanılması hariç olmak üzere yeni düzenlemenin hükümleri 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.
14 gün içinde cayma hakkı nasıl kullanılır?
Aynı şekilde satıcı da ödediğiniz bedeli 14 gün içinde iade etmelidir. Satıcıya cayma hakkınızı bildirirseniz ürünü on dört gün içinde iade etmelisiniz. Aynı şekilde satıcı da ödediğiniz bedeli 14 gün içinde iade etmelidir.
Koşulsuz iade hakkı kaç gün?
(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına ilişkin bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya gönderilmesi yeterlidir.
Cayma bedeli kaç gün?
TKHK’nın 48/4. maddesi ve Yönetmeliğin 9. maddesi uyarınca tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Çünkü cayma hakkı, doğası gereği bir yenilik teşkil eden ve zamanaşımına tabi bir haktır.
Yasal cayma hakkı kaç gün?
Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin mesafeli sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. “Mal satışı” durumunda süre, malın teslimi ile başlar; “hizmet” satın alınacaksa, hizmet sözleşmesinin akdedilmesi ile başlar.
Satıcı iade yok diyebilir mi?
Hayır, yapamazsınız. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, tüketicilerin mağaza ve iş yeri gibi satış noktalarında yapılan peşin satışlarda, satılan malın ayıpsız olması halinde değişim veya iade hakkı bulunmamaktadır.
Cayma hakkı hangi ürünlerde yok?
“Maddi açıdan koruyucu unsurları olan ambalaj, bant, mühür, paket gibi unsurları açılmış olan ve maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler”in cayma hakkına ilişkin Yönetmelik kapsamında olmadığı hatırlatılmalıdır.
Hangi durumlarda cayma bedeli ödenmez?
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerden dolayı internetin beklenen verimi sağlamadığı durumlarda Tüketiciyi Koruma Kanunu uyarınca iptal bedeli ödemeden aboneliklerinizi iptal ettirebilirsiniz.
Çayma hakkımı nasıl kullanırım?
Tüketici, cayma hakkını, satıcıya cayma niyetini bildirdiği bir mesaj göndererek kullanır. Bu hakkın uygun şekilde kullanılması için, cayma süresi içinde mesajın satıcıya veya sağlayıcıya yazılı olarak veya kalıcı veri saklama aracında gönderilmesi yeterlidir.
Mağazanın iade almama hakkı var mı?
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre tüketicilerin mağazalardan satın aldıkları ürünlerden cayma hakkı bulunmamaktadır. Kanuna göre mağazalar sattıkları ürünleri sebep göstermeden iade etmekle yükümlü değildir.
14 günlük iade süresi nasıl hesaplanır?
Satın alınan üründe 14 günlük süre, ürünün tüketiciye teslim edildiği gün, hizmette ise sözleşmenin kurulduğu gün başlar.
Bir ürün 15 gün içinde iade edilir mi?
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca, Alıcı, satın aldığı ürünü teslim tarihinden itibaren 14 (on dört) gün içinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Tüketici haklarına göre para iade süresi kaç gündür?
Değişim veya iade alma hakkım var mı? Evet, satın alınan ürünün ayıplı çıkması halinde tüketiciler, ürünün tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iade, ayıpsız eşdeğer bir ürünle değiştirme, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarım hakkına sahiptir.
14 günlük süre ne zaman başlar?
Bu 14 (on dört) günlük süre, mal teslimine ilişkin sözleşmelerde tüketicinin malı teslim aldığı gün, diğer sözleşmelerde ise sözleşmenin kurulduğu gün başlar.
14 gün cayma hakkı nasıl kullanılır?
Tüketicilere ilk kez tüketici kredi sözleşmeleri için 14 gün içinde cayma hakkı tanındı. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve sözleşmesel bir ceza ödemeden tüketici kredi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.
Cayma bedeli kaldırıldı mı?
Ancak 32723 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektronik Haberleşme Alanında Tüketici Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” (“Yönetmelik”) ile cayma bedeli ödenmeden abonelik sözleşmesinin feshedilmesi mümkün hale gelmiştir.
İade süresi 14 iş günü mü?
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca, Alıcı, satın aldığı ürünü teslim tarihinden itibaren 14 (on dört) gün içinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Cayma hakkı kaldırıldı mı?
23 Ağustos 2022 tarihli Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyle, internetten satın alınan ve tüketiciye teslim edilen cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı kaldırıldı.
Kredi cayma hakkı 14 iş günü mü?
Tüketici, kredi sözleşmesinin kurulduğu tarihten itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.